ΤΕΟΚΑΡ Θεοχαράκης. Το θαύμα του Βόλου είχε ημερομηνία λήξης...

Χειμώνας, 1962 

Ο Νίκος Θεοχαράκης, που μέχρι τότε εισήγαγε ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, εξασφαλίζει ένα συμβόλαιο για την εισαγωγή αυτοκινήτων της  Nissan, μιας άγνωστης τότε βιομηχανίας στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά, ένα Nissan Pickup 320 έφτασε στην Ελλάδα. Ηταν το πρώτο αυτοκίνητο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που θα αποβιβαζόταν στην Ευρώπη… 

Ιανουάριος, 1979

Η συνεργασία ευδοκίμησε και έθεσε τις βάσεις για μια πιο στενή σχέση. Πράγματι, ο Νίκος Θεοχαράκης κατάφερε να πείσει τους Ιάπωνες να δώσουν το πράσινο φως για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και να πάρει την άδεια να ανοίξει εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 1979, παρουσία του Νικόλαου Θεοχαράκη, εκπροσώπου της Nissan και επισήμων, εγκαινιάστηκε η παραγωγή «ελληνικών» αυτοκινήτων. 

Το εργοστάσιο θεωρούνταν από τα πιο σύγχρονα της εποχής του, με αυτοματοποιημένα συστήματα και ρομποτική τεχνολογία. Μάλιστα, η Nissan το είχε επιλέξει για την εκπαίδευση τεχνικών από άλλες χώρες.

Από τη γραμμή παραγωγής έβγαιναν τα Datsun Pickup 1500, Datsun Cherry και τα Nissan Sunny. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του εργοστασίου συναρμολογήθηκαν 4.685 αυτοκίνητα, έχοντας την στήριξη του κράτους που επέτρεπε την πώληση με μερική πίστωση αυτοκινήτων που συναρμολογούνταν στην Ελλάδα.

Απρίλιος, 1995

Αμφότερες πλευρές είναι ικανοποιημένες, καθώς τα ποιοτικά αυτοκίνητα που παράγονται στο Βόλο εξάγονται και στο εξωτερικό. Η Nissan σχεδιάζει την επέκταση του εργοστασίου, όταν συμβαίνει κάτι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα του επιχειρείν. 

Το Ελληνικό Δημόσιο απαιτεί να έχει το 51% στην επένδυση, κάτι που οι Γιαπωνέζοι φυσικά απορρίπτουν, δηλώνοντας μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν κάτι τέτοιο. 

Πλέον το κράτος μεταμορφώθηκε σε εχθρό, ναρκοθετώντας το όλο εγχείρημα (με αιχμή του δόρατος την αιφνιδιαστική εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης). Όταν δε ο τότε πρόεδρος της Nissan μετέβη στον Βόλο για να συζητήσει για τη νέα επένδυση, δεν έγινε δεκτός από κανέναν Ελληνα αξιωματούχο. Κατόπιν πήγε στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άδραξε το «δώρο των Ελλήνων» και συμφώνησε για τη μεταφορά της παραγωγής της Nissan στο Σάντερλαντ. 

Πλέον η ΤΕΟΚΑΡ, που μέχρι τότε είχε κατασκευάσει 170.000 αυτοκίνητα, είχε μείνει χωρίς αντικείμενο… Το δε ελληνικό θαύμα είχε μετατραπεί σε εφιάλτη.

Διαβάστε ακόμη: Καπνοβιομηχανία Κεράνης. Μια εταιρεία με ένδοξο παρελθόν αλλά θλιβερό παρόν {alertInfo}


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia