Servant Leadership. Τι είναι;

O Haruka Nishimatsu, πρώην CEO της Japan Airlines (JAL), χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινείται και είχε μειώσει δραστικά τον μισθό του σε περιόδους κρίσης, ώστε να προστατεύσει το προσωπικό της εταιρείας.

Το 2008, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου για την JAL, ο Nishimatsu, που ξεκίνησε από τα χαμηλά κλιμάκια -συσσωρεύοντας πολύτιμη εμπειρία- μέχρι να γίνει CEO το 2006, αποφάσισε να μειώσει τον δικό του μισθό σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και από το μισθό των πιλότων της εταιρείας.

Απαρνήθηκε επίσης πολλά προνόμια, καθώς δεν διέθετε ιδιωτικό γραφείο, δεν οδηγούσε πολυτελές αυτοκίνητο και κυκλοφορούσε με το λεωφορείο και το μετρό, όπως οι απλοί εργαζόμενοι.

Συχνά έτρωγε μαζί με το προσωπικό στην καφετέρια της εταιρείας, προσπαθώντας να διατηρήσει μια άμεση σύνδεση με τους υπαλλήλους και να κατανοήσει τα προβλήματά τους.

Τι είναι το servant leadership

Η στάση του Nishimatsu αποτελεί ένα παράδειγμα ταπεινής και ηθικής ηγεσίας, όπου ο ηγέτης δεν απομονώνεται από τους εργαζομένους του, αλλά μοιράζεται τις δυσκολίες μαζί τους. Αυτό το μοντέλο ηγεσίας είναι σπάνιο, αλλά εμπνέει αφοσίωση και σεβασμό από το προσωπικό.

Εφάρμοσε λοιπόν το Servant Leadership (ηγεσία στην υπηρεσία των άλλων), ένα μοντέλο ηγεσίας όπου ο ηγέτης δεν εστιάζει στην εξουσία και τον έλεγχο, αλλά στην υποστήριξη, ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων που ηγείται.

Η υπηρετική ηγεσία είναι μια φιλοσοφία ηγεσίας στην οποία ο πρωταρχικός στόχος του ηγέτη είναι να υπηρετεί. Αυτό διαφέρει από την παραδοσιακή ηγεσία όπου η κύρια εστίαση του ηγέτη είναι η ευημερία της εταιρείας του. Ένας υπηρετικός ηγέτης μοιράζεται την εξουσία, θέτει τις ανάγκες των εργαζομένων πρώτα, και βοηθά τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να αποδώσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα.

Η πεποίθησή του ήταν απλή: ένα ευτυχισμένο και παρακινημένο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο οργανισμό. Εξασφαλίζοντας ότι οι υπάλληλοί του αισθάνονταν ότι τους εκτιμούσαν, τους άκουγαν και τους φρόντιζαν, ο Nishimatsu καλλιέργησε μια κουλτούρα πίστης, αφοσίωσης και αριστείας στην JAL.

Έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρο τον οργανισμό: ότι η ηγεσία δεν έχει να κάνει με την απόλαυση προνομίων σε καλές εποχές, αλλά με τo να κάνεις θυσίες και να ηγείσαι σε δύσκολους καιρούς. Η απόφασή του ενέπνευσε πολλούς μέσα στον οργανισμό να τον στηρίξουν και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της εταιρείας.

Η απόφαση αυτή δεν αφορούσε μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του εκτελεστικού επιπέδου και των χαμηλότερων στρωμάτων του οργανισμού. Ζώντας σεμνά, μπόρεσε να σχετιστεί με τους υπαλλήλους του σε προσωπικό επίπεδο, καλλιεργώντας την αίσθηση της ενότητας και της συντροφικότητας.

Ποιοι το εφαρμόζουν

Το μοντέλο αυτό ηγεσίας εφαρμόζεται από ανθρώπους που είναι υπέρμαχοι της φιλοσοφίας lead by example, που είναι καλοί ακροατές (active listening) και οι οποίοι διακατέχονται από ενσυναίσθηση, ταπεινότητα, αλληλεγγύη και φυσικά όραμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα servant leadership συνιστούν ο Mahatma Gandhi, ο Nelson Mandela, ο Tony Hsieh της Zappos και ο Herb Kelleher της Southwest Airlines.

Το Servant Leadership στον επιχειρηματικό χώρο οδηγεί σε υγιείς εταιρικές κουλτούρες, πιστούς εργαζομένους και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ηγέτες που το εφάρμοσαν απέδειξαν ότι βάζοντας πρώτα τους ανθρώπους, έρχεται τελικά και η επιχειρηματική επιτυχία.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia