Εκτιμάται ότι τη δεκαετία του ’80 το 96% των Αμερικανών μαθητών μπορούσε να αναγνωρίσει τον Ronald McDonald, τον διάσημο κλόουν των McDonald's. Ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας με υψηλότερο βαθμό αναγνωρισιμότητας ήταν ο Άγιος Βασίλης.
Ωστόσο, το περιβάλλον αλλάζει και φαίνεται πως ήρθε η ώρα ο δημοφιλής κλόουν να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…
Λίγη ιστορία…
Ο Ronald McDonald υπήρξε η εμβληματική μασκότ των McDonald's, που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 ως μέρος της εταιρικής διαφημιστικής καμπάνιας. Δημιουργήθηκε για να προσελκύσει τα παιδιά και να ενισχύσει τη φιλική και οικογενειακή εικόνα των εστιατορίων McDonald's.
Η πρώτη εμφάνισή του έγινε το 1963 με τον ηθοποιό Willard Scott, ο οποίος υποδύθηκε τον κλόουν. Σταδιακά, ο χαρακτήρας απέκτησε τη δική του εμφάνιση: κόκκινη περούκα, κίτρινη στολή και μεγάλα κόκκινα παπούτσια.
Ο Ronald McDonald, ο οποίος τα πρώτα χρόνια πλαισιώθηκε από μια παρέα χαρακτήρων, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά σποτ και εκδηλώσεις.
Έγινε δε σύμβολο της Ronald McDonald House Charities, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που παρέχει στέγη σε οικογένειες με άρρωστα παιδιά.
Γιατί ο Ronald McDonald πνέει τα λοίσθια;
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα McDonald's έχουν περιορίσει δραστικά τη χρήση του Ronald McDonald για διάφορους λόγους:
Αλλαγή στρατηγικής μάρκετινγκ. Οι σύγχρονες διαφημιστικές καμπάνιες εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα του φαγητού και σε ενήλικο κοινό παρά σε παιδιά.
Σύνδεση με την ανθυγιεινή διατροφή. Ο Ronald McDonald θεωρήθηκε από πολλούς ως σύμβολο της παιδικής παχυσαρκίας.
Φρενίτιδα των "τρομακτικών κλόουν". Καταγράφηκαν περιστατικά σε ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου άνθρωποι ντυμένοι ως τρομακτικοί κλόουν εμφανίζονταν σε δρόμους, προκαλώντας πανικό.
Οι τρομακτικοί κλόουν...
Το 2016, τα McDonald's αποκάλυψαν ότι ο Ronald McDonald θα έκανε ένα διάλειμμα, καθώς οι αναφορές για τρομακτικές εμφανίσεις κλόουν αυξάνονταν δραματικά.
Υπήρξαν περιστατικά με κλόουν που στέκονταν σιωπηλοί σε δρόμους και πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης, ενώ καταγράφηκαν και καταγγελίες για άτομα που προσπαθούσαν να δελεάσουν παιδιά στο δάσος χρησιμοποιώντας σακούλες με μετρητά και πράσινα λέιζερ.
Σύντομα η εικόνα του κλόουν, με την αρωγή των social media και δη του YouTube, ταυτίστηκε με τους ανατριχιαστικούς κλόουν που τρόμαζαν ανυποψίαστους περαστικούς ή μαθητές, αναγκάζοντας μάλιστα την αστυνομία να παρέμβει.
Όλη αυτή η υστερία με τους τρομακτικούς κλόουν (σ.σ. η αλήθεια πάντως ήταν ότι και ο αρχικός κλόουν, το 1963, δεν ήταν λιγότερο τρομακτικός) ανησύχησε σφόδρα το επιτελείο των McDonald’s, το οποίο εντέλει αποφάσισε να «κρύψει» επ’ αόριστον το άλλοτε δυνατό τους χαρτί.
Διαβάστε επίσης: Η ιστορία των McDonald's {alertInfo}