Tο 2022 η χώρα μας καταλάμβανε την 3η θέση στη σπατάλη τροφίμων ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. – σε παγκόσμιο επίπεδο, απορρίπτεται το 1/3 της παραγώμενης ποσότητας τροφίμων...
Το food waste, ή αλλιώς η σπατάλη φαγητού, είναι πρόβλημα παγκόσμιο καθώς την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχιας, τα τρόφιμα πετιούνται στους κάδους επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Στο εξωτερικό υπάρχουν εδώ και χρόνια εφαρμογές που προσπαθούν να "τιθασεύσουν" το φαινόμενο του food waste, όμως πλέον και στη χώρα μας έχουμε, από το 2023, κάτι ανάλογο, την FoodΒag.
Η εφαρμογή της FoodBag δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν Surprise Bags με φρέσκο φαγητό -με έκπτωση που μπορεί να φθάσει και το 75%- κατευθείαν από καταστήματα εστίασης όπως φούρνοι, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μανάβικα, supermarket κ.ά., επειδή απλά δεν πρόλαβαν να πωληθούν εντός του ωραρίου λειτουργίας.
Πώς ξεκίνησαν όλα…
Πίσω από την FoodΒag βρίσκεται ο Κώστας Μαγκανιάρης και η Λάουρα Κυριαζοπούλου, που ζούσαν σε Σκωτία και Δανία αντίστοιχα. Μπολιασμένοι με μια διαφορετική φιλοσοφία, οι δύο νέοι επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και, πλαισιωμένοι από μια ομάδα ανθρώπων με εμπειρία σε διαφορετικά πεδία και expertise, ιδρύουν την FoodΒag, με απώτερο στόχο να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε τρόφιμα που δεν έχουν προλάβει να πουληθούν από διάφορα καταστήματα εστίασης.
Μέσα από την εφαρμογή της FoodBag όλοι κερδίζουν: ο καταναλωτής, που μπορεί να προμηθευτεί τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές, η εταιρεία, που θα πουλήσει προϊόντα που αλλιώς θα έμεναν αδιάθετα και φυσικά το περιβάλλον, καθώς μειώνεται ο όγκος των χωματερών και κατ’ επέκταση οι εκπομπές μεθανίου, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Πώς λειτουργεί;
Η λειτουργία του FoodBag είναι απλή: Η επιχείρηση ανεβάζει στην πλατφόρμα την προσφορά της, με έκπτωση έως 75%, και ο χρήστης ενημερώνεται και αγοράζει μία τσάντα με τρόφιμα.
Το τι ακριβώς θα βρει ένας πελάτης μέσα στην τσάντα είναι άγνωστο (αν και λίγο-πολύ γνωρίζει τι περισσεύει, ανάλογα με τον τύπο του καταστήματος), γιατί ουσιαστικά προκύπτει από την πλεονάζουσα τροφή του εκάστοτε μαγαζιού που δεν έχει πουληθεί έως το τέλος της βάρδιας.
Πού βρίσκεται τώρα;
Αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια μετά, η FoodBag μετρά κοντά στα 100.000 ενεργά μέλη. Oι περισσότερες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, 500 περίπου, βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο όμως να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, προκειμένου ο υποψήφιος FoodBagger να έχει κοντινές επιλογές και να μην χρειαστεί να πάρει όχημα μέχρι το μαγαζί και να επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον.