"You are fired". Ποιος το είπε και γιατί... ζύγιζε το προσωπικό του κάθε 6 μήνες

Ο ιδρυτής της NCR (National Cash Register Company), John Henry Patterson (1844-1922), ήταν γνωστός ως ένας ιδιαίτερα πρωτοποριακός αλλά και απαιτητικός εργοδότης. Είχε μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της σύγχρονης βιομηχανίας, καθώς εισήγαγε πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που θεωρούνται καινοτόμες για την εποχή του. Παράλληλα, ωστόσο, η συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους ήταν αντικρουόμενη.

Από τη μία, δημιούργησε «ανθρώπινες» συνθήκες εργασίας (το 1893 κατασκεύασε τα πρώτα κτίρια "daylight factories", που ήταν ευήλια και ευάερα), εισήγαγε προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό (κυρίως τους πωλητές) και ανέπτυξε παροχές όπως καντίνες και χώρους αναψυχής στο εργοστάσιο. Μάλιστα, τους ζύγιζε κάθε έξι μήνες, διότι ήταν φανατικός υπέρμαχος της άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Ήταν επίσης από τους πρώτους που εφάρμοσαν μεθόδους μάρκετινγκ και πωλήσεων (δημιούργησε την πρώτη καμπάνια άμεσης αλληλογραφίας – έστελνε γράμματα σε 5.000 εν δυνάμει πελάτες για να τους καταδείξει τα πλεονεκτήματα των ταμειακών του μηχανών), ενώ ενθάρρυνε την ηθική συμπεριφορά στον επιχειρηματικό τομέα.

Από την άλλη, ήταν συχνά αυστηρός και κατηγορούνταν για αυταρχικές πρακτικές διοίκησης. Οι εργαζόμενοί του συχνά υπόκειντο σε μεγάλη πίεση και υψηλές απαιτήσεις. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου απέλυε υπαλλήλους για ασήμαντες παραβάσεις ή διαφωνίες – αρκετούς δε τους προσλάμβανε εκ νέου. 

Η δε διοίκησή του περιλάμβανε εντατικό έλεγχο της συμπεριφοράς τους, γεγονός που μπορεί να προκαλούσε άγχος στους υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο Patterson θα έμενε στην ιστορία για τη φράση "you’re fired!" (απολύεσαι!). Είχε απολύσει υπάλληλο της εταιρείας, του οποίου το γραφείο το έβγαλε στο γρασίδι και το έκαψε! Ο θρύλος λέει ότι έτσι προέκυψε η γνωστή φράση. Λίγο αργότερα, το 1914 απέλυσε τον τότε πωλητή του, Thomas Watson, μετέπειτα ιδρυτή της IBM, γιατί του είχε προτείνει να εκσυγχρονίσουν τις ταμειακές μηχανές που τότε κατασκεύαζε η NCR.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia