Η βαριοπούλα της Haier: Ένα μάθημα ποιότητας και αριστείας

Το 1984 η κρατική εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών Haier βρισκόταν σε ημιθανή κατάσταση. Η πνιγμένη στα χρέη κινέζικη εταιρεία ήταν μία ανάσα πριν την πτώχευση, όταν το κράτος την ανέθεσε σε έναν νεαρό μάνατζερ, τον Zhang Ruimin.

Ένα μόλις χρόνο μετά, ο νέος CEO βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας στα προϊόντα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ένας πελάτης παραπονέθηκε ότι το ψυγείο που είχε αγοράσει δεν λειτουργούσε σωστά. Ο μάνατζερ πήγε μαζί με τον πελάτη στο χώρο του εργοστασίου προκειμένου να το αντικαταστήσει. Τότε, προς μεγάλη του απογοήτευση διαπίστωσε ότι το ψυγείο που επέστρεψε ο πελάτης δεν ήταν το μοναδικό ελαττωματικό. Μετά από έρευνα, αντιλήφθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος: από τα 400 ψυγεία τα 76 (περίπου το 20%) ήταν ελαττωματικά.

Ο Zhang, θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους εργαζομένους για τη σημασία της ποιότητας, διέταξε να παραταχθούν όλα τα ελαττωματικά ψυγεία στο εργοστάσιο και έδωσε σε κάθε εργαζόμενο μια βαριοπούλα, προτρέποντάς τους να τα καταστρέψουν μπροστά σε όλους. Με αυτήν την κίνηση, ήθελε να καταστήσει σαφές ότι η Haier δεν θα ανεχόταν χαμηλής ποιότητας προϊόντα.

Οι υπάλληλοι προς στιγμή δίστασαν καθώς η κατασκευή ενός ψυγείου τότε ισούταν με τους μισθούς δύο ετών για τον μέσο εργάτη. Αρκετοί δε ξέσπασαν σε κλάματα...

Διακρίνοντας την αναστάτωσή τους, τους διαμηνύει: «Αν προσφέρουμε αυτά τα ψυγεία προς πώληση, θα είναι σαν να συνεχίζουμε ένα μεγάλο λάθος, που μας έχει φέρει κοντά στο φάσμα της χρεοκοπίας». Όλα τα ψυγεία καταστράφηκαν εκείνη τη μέρα, ενώ μία από τις βαριοπούλες κοσμεί σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Έκτοτε, η βαριοπούλα έχει γίνει σύμβολο της δέσμευσης της Haier για την ποιότητα και την καινοτομία. Η βαριοπούλα που εκτίθεται στα γραφεία της εταιρείας υπενθυμίζει αυτήν την ιστορική στιγμή και τονίζει την σημασία που δίνει η εταιρεία στην κατασκευή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Σήμερα, η Haier είναι ένας κολοσσός με παρουσία σε 100 χώρες και με μερίδιο αγοράς στις οικιακές συσκευές που ξεπερνάει το 10%. Απασχολεί 80.000 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει 45 εργοστάσια ανά τον πλανήτη και 10 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia