Το μίσος των δύο αδερφών που χώρισε μια πόλη στα δύο

Η Herzogenaurach, είναι μια γερμανική πόλη 25.000 κατοίκων στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας. Εκεί, τη δεκαετία του 1920 δύο αδέλφια, ο Adolf και ο Rudolf Dassler, άρχισαν να κατασκευάζουν παπούτσια στην κουζίνα της μητέρας τους και να τα διαθέτουν στην αγορά. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1940, μετά από μια παρεξήγηση, τα αδέρφια -αμφότερα σκληροπυρηνικοί ναζιστές- χώρισαν τους δρόμους τους και ίδρυσαν αντίπαλες εταιρείες υποδημάτων, εκατέρωθεν του ποταμού της πόλης - μία βόρεια και μία νότια.

Αυτές οι εταιρείες παπουτσιών ήταν οι μεγαλύτεροι εργοδότες στην πόλη - τουλάχιστον ένα άτομο από κάθε οικογένεια -μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90- εργαζόταν για τη μία ή την άλλη εταιρεία. Αυτή η διάσπαση είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να διαιρεθεί στα δύο…

Οι κάτοικοι της εν λόγω πόλης έπρεπε να διαλέξουν στρατόπεδο, με ποιον δηλαδή θα είναι, σε σημείο που όταν συναντούσαν κάποιον, έβλεπαν αυτόματα τι φορούσε στα πόδια του πριν χαιρετήσουν – ως εκ τούτου η πόλη Herzogenaurach απέκτησε το παρατσούκλι “the town of bent necks”.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν σύναπταν σχέσεις με άτομα που φορούσαν τα λάθος παπούτσια, οι αντίπαλες συμμορίες αναπτύσσονταν με βάση τα παπούτσια, οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών και οι οικογένειές τους δεν μιλούσαν στους αντιπάλους τους και οι εμπορικοί χώροι, όπως εστιατόρια, μπαρ και τα καταστήματα αρνούνταν να εξυπηρετήσουν εργαζόμενους από τα απέναντι εργοστάσια. Ακόμα και οι δύο ομάδες της πόλης έπρεπε να επιλέξουν «προμηθευτή» υποδημάτων.

Τα δύο αδέρφια δεν μίλησαν ποτέ ξανά ο ένας στον άλλο. Ακόµα και τα µνήµατά τους στο κοιµητήριο της πόλης τοποθετήθηκαν όσο πιο μακριά το ένα από το άλλο.

Για όσους τώρα, δεν το έχετε αντιληφθεί ακόμα, τα δύο αδέρφια ίδρυσαν, ξεχωριστά, την Adidas και την Puma


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia