Το άρθρο, που αλιεύτηκε πριν λίγες μέρες από πολύ γνωστό και έγκριτο ειδησεογραφικό site, μας παροτρύνει να τρώμε τα φύλλα από τις φράουλες… Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πράσινη κορυφή της φράουλας, με τα φύλλα, είναι γνωστή ως κάλυκας και έχει θρεπτική αξία εφάμιλλη με το ίδιο το φρούτο. Τα φύλλα είναι γεμάτα με πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές, και τα φύλλα περιέχουν σχεδόν τόση βιταμίνη C όσο το (ίδιο το) φρούτο. H πράσινη κορυφή του φρούτου περιέχει επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, καθώς και λίγη επιπλέον ίνα.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την πράσινη κορυφή της φράουλας για την παρασκευή συνταγών με φύλα φράουλας, όπως ξύδι, σιρόπια, τσάι, ακόμη και σάλτσα.
Έρευνα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός ατόμου, ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου».
Γιατί, τώρα, σας τα λέω όλα αυτά; Διαβάζοντας το άρθρο, μου ήρθε στο μυαλό μια αμφιλεγόμενη πρακτική των δημοσίων σχέσεων, οι Spin Doctors (όχι, δεν πρόκειται για το μουσικό συγκρότημα), σύμφωνα με την οποία κάποιοι –με «σκοτεινά» κίνητρα και συμφέροντα- παρουσιάζουν μια μεροληπτική εικόνα ενός δημοσίου προσώπου, επιχείρησης ή προϊόντος, με σκοπό να το καταστήσουν πιο ελκυστικό στο κοινό. Διότι, όπως λέει και ο σοφός μας ο λαός, οτιδήποτε έχει δύο όψεις…
Ως spin (spin doctors αποκαλούνται οι επαγγελματίες των Δ.Σ. που ασκούν τέτοιες πρακτικές) ορίζεται η παραποίηση ή η επιλεκτική παρουσίαση των στοιχείων και γεγονότων, προκειμένου να εξωραϊστεί η δημόσια εικόνα μιας εταιρείας, οργανισμού ή προσώπου. Πρόκειται δηλαδή για μια πρακτική που αποσκοπεί στην εξαπάτηση του κοινού μέσω της μεροληπτικής παρουσίασης ή απόκρυψης στοιχείων (π.χ. τεχνηέντως αποσιωπείται η επιβάρυνση στο περιβάλλον και στη γύρω περιοχή που προκαλεί ένα αεροδρόμιο, ενώ υπερτονίζεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών του) αλλά και του ασύστολου ψεύδους (fake news) ή της υπερβολής (εξού και ο όρος spin, που περιγράφει την προσπάθεια να βγουν στο φως μόνο ορισμένες από τις πλευρές ενός αντικειμένου). Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη που πολλοί ταυτίζουν τους spin doctors με τους δημαγωγούς (πηγή: Δημόσιες Σχέσεις).
Εν προκειμένω, το άρθρο αναμφίβολα προσπαθεί να μας παρακινήσει, με "σημαία" την υψηλή τους θρεπτική αξία, να τρώμε φράουλες πιο συχνά. Ωστόσο, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το πώς παράγονται οι φράουλες, προκειμένου να φθάσουν, μεγάλες και ζουμερές, στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Προφανώς αναφέρεται στις φράουλες που «ευδοκιμούν» στο μπαλκόνι ή σε «προστατευόμενους» κήπους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, φοβάμαι ότι τα φρούτα αυτά και όχι μόνο, είναι τίγκα σε φυτοφάρμακα…
Η ιστορία είναι παλιά. Διαδραματίστηκε κάπου στην Ηπειρο, με δύο γιαγιάδες να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αντισυλληπτικά. Κάποια στιγμή ο φαρμακοποιός, πήρε το θάρρος και ρώτησε «μα καλά, τι τα κάνετε τόσο πολλά αντισυλληπτικά;». Η απάντηση τον αποστόμωσε: «Ο γεωπόνος μας είπε να τα βάζουμε στο χώμα στα μαρούλια, αν θέλουμε να ξεπεταχτούν»…
Το σίγουρο είναι ότι στην Αμερική ή σε χώρες όπου υπάρχει παραγωγή φραουλών ένα τέτοιο άρθρο, που φαινομενικά προέρχεται από κάποιον δημοσιογράφο, είναι συνήθως επιμελημένο από τους παραγωγούς φραουλών, που έχουν συνεταιριστεί και έχουν αναθέσει την προώθηση της πραμάτειάς τους σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων, που έχουν εντρυφήσει στην πρακτική των Spin Doctors. Στην Ελλάδα, όπου ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου, η προοπτική της συνεργασίας φαντάζει άτοπη (εξ ου και η στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο αυτό, προς το τέλος της σεζόν).
Εν κατακλείδι, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός… Ιδιαίτερα στα social media πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά που διαβάζουμε, διότι πολύ απλά, δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι από πίσω και τι συμφέροντα έχει…