Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα πρώτα χρόνια η Coca-Cola περιείχε κοκαΐνη στη σύνθεσή της. Η Coca-Cola δημιουργήθηκε ως φαρμακευτικό αναψυκτικό το 1886 από τον ιατρό John Pemberton (1831-1888) και αρχικά περιείχε εκχύλισμα από φύλλα κόκας και κόλας, κάτι που αποτυπωνόταν και από την επωνυμία της.
O Pemberton ήταν εθισμένος στη μορφίνη, απόρροια ενός τραύματος που απέκτησε κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν πολέμησε -ως ιδιοκτήτης σκλάβου- για τους Νότιους. Μετά τον πόλεμο άρχισε να πειραματίζεται με σκευάσματα χωρίς οπιούχα, προσπαθώντας να καταπολεμήσει την εξάρτησή του.
Υστερα από την προτροπή έτερου γιατρού έφτιαξε τη δική του συνταγή με φύλλα κόκας, καρπούς του δέντρου κόλα (που περιέχουν καφεΐνη) και κρασί, το french wine coca (αργότερα ελέω ποτοαπαγόρευσης το αλκοόλ αντικαταστάθηκε από ζάχαρη – μόλις είχε γεννηθεί η Coca-Cola).
Ο Pemberton άρχισε να πουλά το «θεραπευτικό» σιρόπι του (διαφημιζόταν ως το αντίδοτο για όλα τα δεινά) σε φαρμακεία, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία - τον πρώτο χρόνο, οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές, μόλις εννέα αναψυκτικά τη μέρα.
Η μικρή ποσότητα κόκας προσέφερε μια ελαφριά διέγερση και θεωρείτο ότι ήταν ασφαλής και δεν προκαλούσε εξάρτηση – αν και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής οι πελάτες όταν την ζητούσαν έλεγαν «δώσε μου λίγο πράμα». Πάντως, όταν η Coca-Cola εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά, το 1894, διέθετε 3,5 γραμμάρια κοκαΐνης.
Δυστυχώς, ο Pemberton δεν θα προλάβαινε να δει το δημιούργημά του να απογειώνεται, Ο εθισμός του στη μορφίνη και η κακή κατάσταση της υγείας του τον ανάγκασαν να αποσυρθεί και να πουλήσει το δημιούργημά του σε έναν διορατικό επιχειρηματία, τον Asa Candler. Πέθανε φτωχός το 1888 από καρκίνο του στομάχου - η σύζυγός του έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην απόλυτη φτώχεια, ενώ ο μονάκριβος γιος του πέθανε το 1894 από ναρκωτικά.
Διαβάστε ακόμη: Coca-Cola. H ιστορία του διάσημου αναψυκτικού {alertInfo}
Το 1904, η Coca-Cola περιόρισε σημαντικά τη χρήση της κόκας (εκπαραθυρώθηκε εντελώς το 1929) και αντικατέστησε αυτό το συστατικό με καφεΐνη, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της εποχής που απαγόρευε τη χρήση κοκαΐνης σε φαρμακευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο περιορισμός της οφειλόταν σε μια φήμη που κυκλοφορούσε στο Νότο σύμφωνα με τον οποίο οι μαύροι άνδρες τη χρησιμοποιούσαν πριν βιάσουν λευκές γυναίκες…