Η Ανίτα Ρόντικ, ιδρύτρια των The Body Shop, ήταν µια επιχειρηµατίας που κατάφερε να αφήσει µε τρόπο µοναδικό το στίγµα της στον επιχειρηµατικό χώρο. Ίδρυσε µία επιχείρηση που σύντοµα έγινε γνωστή για το σεβασµό της προς το περιβάλλον, ενώ και η ίδια, ως ακτιβίστρια που µεγάλωσε στη δεκαετία του 1960 τα τότε χρόνια της αµφισβήτησης, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει µια µεγάλη µερίδα του πληθυσµού σε θέµατα που άπτονταν µε την προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώµατα.
Το 1942, εποχή όπου µαινόταν ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος, γεννήθηκε από Ιταλοεβραίους γονείς σε ένα καταφύγιο στην Αγγλία η Ανίτα Περίλι. Οι γονείς της διέθεταν µία καφετέρια, όπου η µικρή µαζί µε τα άλλα τρία αδέρφια της προσέφεραν τις υπηρεσίες τους µετά το σχολείο και τα σαββατοκύριακα. Σε µικρή ακόµη ηλικία, η Ανίτα θα βιώσει το χωρισµό των γονιών της και, λίγο αργότερα, το γάµο της µητέρας της µε τον πρώτο ξάδερφο του πρώτου της συζύγου. Αυτό όµως που θα έµενε βαθιά χαραγµένο στη µνήµη της ήταν το γεγονός ότι η µητέρα της τής αποκάλυψε, λίγο µετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της από φυµατίωση, ότι αυτός ήταν ο βιολογικός της πατέρας.
Μετά το σχολείο η Περίλι σπούδασε για να γίνει καθηγήτρια, ενώ πήρε υποτροφία για να συνεχίσει της σπουδές της στο Ισραήλ. Όµως, ως γνήσια αντικοµφορµίστρια, διώχτηκε από τη χώρα επειδή δεν αφοµοίωσε την εγχώρια κουλτούρα. Τα επόµενα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές και µε τα χρήµατα που µάζεψε ταξίδεψε ανά τον κόσµο µε τελευταίο σταθµό το Γιοχάνεσµπουργκ, από όπου και εκδιώχθηκε, για µία ακόµη φορά, επειδή παραβίασε το νόµο του απαρτχάιντ.
Επιστρέφοντας στην Αγγλία, η µητέρα της τής προξενεύει τον Γκόρντον Ρόντικ, τον οποίο τελικά παντρεύεται ενόσω ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, το 1971. Το ζευγάρι διέθετε ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο οκτώ δωµατίων, τα οποία όµως σύντοµα τους κατέβαλαν σωµατικά, µε αποτέλεσµα να τα πουλήσουν και να αναζητήσουν κάτι πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό.
Τα προϊόντα της τα συσκεύαζε σε µικρά πλαστικά, ανακυκλώσιµα µπουκαλάκια, για την ακρίβεια µπουκαλάκια λήψης ούρων. Προτίµησε, επίσης, ανακυκλώσιµες συσκευασίες, ενώ έβαψε τους τοίχους πράσινους προκειµένου να κρύψει τα σηµάδια από την υγρασία. Με όλα αυτά, περνούσε προς τα έξω την εικόνα ενός καταστήµατος που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αν και δεν ήταν αυτός ο αρχικός της στόχος.
«Ανακυκλώναµε τα πάντα, όχι προς σεβασµό προς το περιβάλλον, αλλά για λόγους οικονοµίας, αφού δεν διαθέταµε πολλά µπουκαλάκια. Για καλή µας τύχη, αγγίξαµε µια ευαίσθητη χορδή σε µεγάλη µερίδα καταναλωτών ανά τον κόσµο», δήλωσε το 1993 η δηµιουργός των The Body Shop, θέλοντας µε αυτό τον τρόπο να δείξει ότι από καθαρή τύχη βρέθηκε στο κατάλληλο σηµείο την κατάλληλη στιγµή, όταν δηλαδή ο κόσµος είχε αρχίσει να ευαισθητοποιείται για θέµατα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος.
Χάρη στη διαφορετικότητα και την οικολογική του προσέγγιση, και χωρίς την παραµικρή διαφήµιση, το µικρό µαγαζάκι ευηµέρησε και µέσα σε 10 µήνες, µε την έλευση του συζύγου της από την Αµερική, η Ρόντικ άνοιξε και ένα ακόµη µε την οικονοµική βοήθεια του Ίαν ΜακΓκλιν, ιδιοκτήτη βενζινάδικου που προθυµοποιήθηκε να µπει ως συνεταίρος συνεισφέροντας 8.000 δολάρια. Σύντοµα τα The Body Shop θα γνώριζαν µεγάλη επιτυχία, ενώ πολλοί ήταν οι πελάτες που εκδήλωναν ενδιαφέρον να ανοίξουν υποκαταστήµατα και να προωθούν οι ίδιοι τα προϊόντα µε τα φυσικά συστατικά. Μέσα σε µία µόλις δεκαετία, τα Body Shop είχαν παρουσία στους περισσότερους κεντρικούς εµπορικούς δρόµους της Βρετανίας.
Η Ρόντικ βέβαια δεν ήταν µια συνηθισµένη επιχειρηµατίας, της οποίας το επιχειρηµατικό όραµα θα περιοριζόταν στην πώληση προϊόντων. Έθεσε ως αυτοσκοπό την προώθηση ανά τον κόσµο ζητηµάτων που σχετίζονταν µε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ενώ ακόµη και όταν αποσύρθηκε συνέχισε να προωθεί και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και το θεµιτό εµπόριο.
Το 2004, δύο χρόνια πριν από την εξαγορά τους από τη L’Oreal, τα The Body Shop είχαν µετατραπεί σε µια αυτοκρατορία µε 2.000 καταστήµατα που εξυπηρετούσαν 77 εκατοµµύρια πελάτες σε 51 διαφορετικές χώρες. Όσο για τον κύριο ΜακΓκλιν, τον πρώην βενζινοπώλη που είχε µπει συνεταίρος, η αρχική επένδυση των 8.000 δολαρίων είχε αποδόσει πάνω από 145 εκατοµµύρια δολάρια…
Η Ανίτα Ρόντικ, η γυναίκα που κινήθηκε αντίθετα στο ρεύµα υιοθετώντας εταιρικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, πέθανε το 2007 σε ηλικία 65 ετών – αρκετά αργότερα, το 2024, μετά από συναπτές αρνητικές χρήσεις, η The Body Shop κήρυξε πτώχευση. Το γεγονός ότι έλαβε αµέτρητες διακρίσεις, σε συνδυασµό µε το ότι κατάφερε να γίνει µία από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Αγγλίας, καταδεικνύει ότι ήταν πολύ µπροστά από την εποχή της.
Πηγή: Γνωστά Ονόματα, Αγνωστες Ιστορίες 3