Σχετικά πρόσφατα, στην είσοδο μιας πολυκατοικίας επί της Πατησίων πρόσεξα μια πινακίδα που ανέφερε ότι εκεί έζησε για κάποια χρόνια η Σοφία Βέμπο. Λίγο πιο κάτω είναι μια πολυκατοικία όπου έζησε η μεγάλη Μαρία Κάλας, το οποίο σύντομα θα λειτουργήσει ως μουσείο (πάλι καλά), ενώ ακόμα πιο κάτω βρίσκεται η πιο παλιά πολυκατοικία τη Αθήνας, που μετρά περίπου 100 χρόνια.
Τι κρίμα, σκέφτηκα. Τόσα ιστορικά σημεία σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και όλων των άλλων πόλεων, δεν έχουμε κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια να τα αναδείξουμε και γιατί όχι να δημιουργήσουμε νέους τουριστικούς πόλους έλξης, αρκετοί εκ των οποίων θα μπορούσαν να είναι σε περιοχές ελάχιστα «τουριστικές».
Φανταστείτε λοιπόν ειδικές πινακίδες, σε συγκεκριμένο χρώμα και σχήμα, που θα πληροφορούν τους πεζούς ή τους τουρίστες για το ποιος έζησε ή πέθανε εκεί (π.χ. πολιτικός, μουσικοσυνθέτης, αθλητής) ή τι σημαντικό γεγονός έγινε εκεί (και σίγουρα μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει πολλά να διηγηθεί). Το storytelling στην παραδοσιακή του μορφή.
Στο εξωτερικό, η σήμανση με πινακίδες σε κτήρια που συνδέθηκαν με σημαντικούς ανθρώπους ή γεγονότα (π.χ. γύρισμα μιας ταινίας) είναι κάτι σύνηθες. Εκεί υπάρχουν και ειδικές ιστοσελίδες που πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους για την ύπαρξή τους.
Το διαμέρισμα στο Λονδίνο όπου διέμεινε για δύο χρόνια η Diana Spencer, πριν γίνει πριγκίπισσα Diana, διαθέτει μία αναμνηστική μπλε πλάκα και λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο. Η πλάκα αναγράφει: "Lady Diana Spencer, later Princess of Wales, lived here 1979-1981." Εκεί, στο Διαμέρισμα Ν. 60 της οδού Coleherne Court, έζησε η Diana Spencer από το 1979, σε ηλικία 18 ετών, έως το 1981. Το διαμέρισμα, αξίας 50.000 λιρών, το είχε αγοράσει με χρήματα που κληρονόμησε από την προγιαγιά της. Η νεαρά τότε εργαζόταν σε νηπιαγωγείο, ενώ ένα χρόνο μετά γνώρισε τον πρίγκιπα Charles. Μετά τον αρραβώνα της, το σπίτι πουλήθηκε.
Στη Βρετανία χρησιμοποιούνται ευρέως οι μπλε πλάκες, που συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα, Βρετανούς και μη, που διέμειναν στη χώρα. Εκεί θα «συναντήσει» κανείς καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και άλλους διάσημους. Ανάμεσά τους η Virginia Woolf, ο Winston Churchill, ο Freddie Mercury, ο Mahatma Gandhi και ο Emile Zola.
Το "Blue plaque spotting", όπως ονομάζεται (υπάρχει και σχετική ιστοσελίδα που προωθεί το όλο εγχείρημα), προσελκύει πληθώρα επισκεπτών κάθε χρόνο, που θέλουν να μάθουν που έζησαν διάσημοι άντρες και γυναίκες. Μόνο στο Λονδίνο υπάρχουν 950 μπλε πλάκες!