Πριν από λίγο καιρό ένας γνωστός ταξιδιωτικός οδηγός συμπεριέλαβε την Αθήνα στη λίστα με τους πιο κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς, δίπλα σε Βενετία, Άμστερνταμ και Βαρκελώνη, παρακινώντας τους αναγνώστες του να μην την επισκεφθούν το 2024.
Είναι όμως η Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει στιγμές δόξας, ένας κορεσμένος προορισμός; Είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του υπερτουρισμού (overtourism);
Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Σίγουρα, η Αθήνα δεν βρίσκεται στο ίδιο γκρουπ με άλλους κορεσμένους προορισμούς, που εδώ και χρόνια αναζητούν τρόπους ώστε να διαχειριστούν τις αυξημένες ροές τουριστών και να μετριάσουν έτσι τη δυσφορία των κατοίκων (π.χ. περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση, επιβολή κόστους διανυκτέρευσης, περιορισμός των κρουαζιερόπλοιων). Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμος προορισμός (sic).
Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι ότι η Αθήνα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε λίγα χρόνια θα φιγουράρει δίπλα σε αυτούς τους προορισμούς. Πλέον απαιτείται η σωστή διαχείριση του προορισμού, όχι απλώς η προώθησή του. Πρέπει να δούμε τι τουρίστες θέλουμε, αλλά και πού τους θέλουμε. Πλέον ο συνωστισμός είναι έντονος σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη (η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει στο μέλλον (π.χ. με το μεγάλο project στο Ελληνικό, ίσως και στο Τατόι), προκειμένου να υπάρχει διάχυση των επισκεπτών.
Η Αθήνα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ωστόσο, ο κορεσμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίοδο του έτους και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Κατά τους πιο δημοφιλείς μήνες, ιδίως το καλοκαίρι, η Αθήνα μπορεί να είναι αρκετά ''φορτωμένη'' και να υπάρχει αίσθηση κορεσμού καθώς πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τα αρχαία μνημεία, τα μουσεία και τα τουριστικά σημεία της πόλης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κορεσμένη όλο το χρόνο (πηγή: ChatGPT).
Πρέπει επίσης η Αθήνα να μην χάσει την ταυτότητά της και σίγουρα η ανέγερση ή η μετατροπή της χρήσης οικημάτων σε μπαρ, εστιατόρια, Airbnb και ξενοδοχεία δεν είναι η λύση (πρέπει να μπει ένα όριο ανά περιοχή σε όλα αυτά). Διότι έτσι θα εξαφανιστούν και τα τελευταία όμορφα και αυθεντικά στοιχεία μιας άλλης εποχής (μην ξεχνάμε ότι αρκετοί επισκέπτες θέλουν να ζήσουν σαν ντόπιοι), όπως είναι τα καφενεία, οι παραδοσιακές ταβέρνες και μαγαζιά, ακόμα και τα πανέμορφα κτίρια που μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής και έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου.