Ως Gemba ορίζεται «το πραγματικό σημείο όπου δημιουργείται αξία» (real place). Το ιαπωνικής προέλευσης Gemba Walk (περίπατος Gemba) παρέχει σε διευθυντές και ηγέτες ένα απλό, εύκολο τρόπο στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας, καθώς και την κατανόηση των αρμοδιοτήτων του προσωπικού.
H κεντρική ιδέα του Gemba Walk, που είναι ένα βασικό συστατικό της φιλοσοφίας του Lean management, είναι ότι τα προβλήματα είναι ορατά και ότι οι καλύτερες ιδέες βελτίωσης θα προκύψουν από το Gemba Walk. Όπως και η διοίκηση δια του περιπάτου (MBWA – πρωτοεμφανίστηκε από την HP τη δεκαετία του ‘70), το Gemba walk είναι μια δραστηριότητα που οδηγεί τη διοίκηση στην πρώτη γραμμή για να αναζητήσει τρόπους και ευκαιρίες για το Genba Kaizen (π.χ. μείωση της σπατάλης), την πρακτική βελτίωση στο χώρο του εργοστασίου-παραγωγής.
Οι περίπατοι Gemba ουσιαστικά αναφέρονται στην πρωτοβουλία να πηγαίνεις να δεις την πραγματική διαδικασία, να κατανοήσεις την εργασία, να παρατηρείς, να κάνεις ερωτήσεις, να ακούς και να μάθεις ("Go, Look, See"). Κατά κάποιο τρόπο δημιουργείται ένας κύκλος "Plan, Do, Study, Act" (σχεδιάζω, κάνω, μελετώ, δρω).
Η πρακτική αυτή, για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να στηρίζεται σε μια βασική αρχή: σεβασμό του προσωπικού. Το Gemba Walk δεν είναι ο "περίπατος του αφεντικού". Το να δείχνετε με το δάχτυλο και να κατηγορείτε τους ανθρώπους είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να κάνετε. Δεν βρίσκεστε εκεί για να κρίνετε και να αξιολογείτε τα αποτελέσματα. Είστε εκεί για να συνεργαστείτε με την ομάδα, να την πείσετε να σας «ανοιχτεί» και να βρείτε μαζί τα προβλήματα. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην εύρεση των αδύναμων σημείων της διαδικασίας, όχι των ανθρώπων.
Δυστυχώς, σήμερα τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη δηλώνουν πολυάσχολα και δεν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιους «περιπάτους». Αν το κάνουν, συχνά το κάνουν λάθος καθώς αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, δεν κάνουν ερωτήσεις (σε τέτοιες στιγμές θα πρέπει να ακούς περισσότερο και να μιλάς λιγότερο), το κάνουν την ίδια μέρα και ώρα ή πολύ απλά δεν είναι μεθοδικοί και λεπτομερείς, π.χ. δεν κρατούν σημειώσεις.
Αρκετοί εσφαλμένα συγχέουν τις δύο πρακτικές. Ωστόσο, το Gemba Walk, σε αντίθεση με το MBWA, γίνεται πιο στοχευμένα (π.χ. σε ένα συγκεκριμένο τμήμα) και πιο συστηματικά. Οι μάνατζερ είναι πιο προετοιμασμένοι και κάνουν ερωτήσεις. Ουκ ολίγες φορές εμπλέκονται και οι ίδιοι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το κάθε πόστο και τις διαδικασίες παραγωγής (αντιθέτως, το MBWA εστιάζει περισσότερο στην επικοινωνία και στη σύσφιξη των σχέσεων με το προσωπικό) και, γιατί όχι, να προτείνουν βελτιώσεις.
Διαβάστε ακόμα: Οταν ο CEO βάζει τη στολή του αεροσυνοδού και σερβίρει τους επιβάτες...