Ευρώπη. Ποιοι είναι οι πιο επιβαρυμένοι τουριστικοί προορισμοί

Το Hallstatt είναι μια πόλη στην Αυστρία που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τόσο γραφική, σαν μια ζωγραφιά – εικάζεται δε ότι ενέπνευσε τους δημιουργούς του Frozen.

Προσελκύει τόσο πολλούς τουρίστες -πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο- που θέλουν να βγάλουν selfie με τη διάσημη θέα, που προκαλούν τη δυσαρέσκεια των ντόπιων, οι οποίοι «θέλουν απλώς να τους αφήσουν στην ησυχία τους». Λόγω των διαμαρτυριών των κατοίκων για τον υπερτουρισμό, ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει έναν ξύλινο φράχτη για να εμποδίσει τους επισκέπτες να βγάζουν φωτογραφίες στο πιο "instagrammable" σημείο.

Το φράγμα που προοριζόταν να εμποδίσει τους τουρίστες να διαταράξουν τη ζωή των κατοίκων, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί.

Αντ' αυτού, ο δήμαρχος του Hallstatt, το οποίο έχει ήδη θεσπίσει πλαφόν στον αριθμό λεωφορείων και αυτοκινήτων που μπορούν να εισέλθουν στην πόλη, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί ένα πανό που θα υπενθυμίζει στους τουρίστες ότι στην περιοχή διαβιούν άνθρωποι. 

Και δεν είναι μόνο το Hallstatt

Πληγωμένοι από τον υπερτουρισμό, πολλοί προορισμοί σε όλη την Ευρώπη είναι τόσο γεμάτοι που οι εξοργισμένοι ντόπιοι ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών, ιδίως στα πιο δημοφιλή σημεία για selfies.

Άλλα πρόσφατα μέτρα κατά του υπερπληθυσμού περιλαμβάνουν ανώτατα όρια στον αριθμό των επισκεπτών στη Μασσαλία και απαγορεύσεις στα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία.

Αρκετά ισπανικά νησιά εξέφρασαν πρόσφατα την απογοήτευσή τους για την εισροή Βρετανών τουριστών. Το ισπανικό νησί Λανζαρότε αυτοανακηρύχτηκε "κορεσμένη τουριστικά περιοχή", ενώ η Μαγιόρκα σχεδιάζει να θέσει όριο 430.000 τουριστικών κλινών σε όλο το νησί.

Η γραφική πόλη Πορτοφίνο στην ιταλική Ριβιέρα, με μόλις 400 κατοίκους αλλά «πλημμυρισμένη» από χιλιάδες επισκέπτες, καθιέρωσε ζώνες "όχι αράγματος", για να σταματήσουν οι τουρίστες να ποζάρουν για selfies. Όποιος συλληφθεί να αράζει στην προκυμαία για πολύ ώρα μεταξύ 10:30 π.μ. και 6 μ.μ. κινδυνεύει με πρόστιμο 270 ευρώ.

Οι πιο «κορεσμένες» πόλεις

Μεταξύ των πιο πολυσύχναστων πόλεων που "διαθέτουν φανταστική αρχιτεκτονική και πολιτισμό, αλλά προσελκύουν τόσο πολλούς τουρίστες που οι ντόπιοι υποφέρουν", είναι οι εξής:

Η Βενετία, με εκατομμύρια ανθρώπους να κατακλύζουν την πόλη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μετρά 21 τουρίστες ανά κάτοικο και «υποφέρει» από σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεδομένης της μοναδικής της θέσης στη μέση μιας λιμνοθάλασσας.

Η Ρώμη είχε 26 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, γεγονός που την ανάγκασε να πάρει μέτρα όπως η περιορισμένη πρόσβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι και η απαγόρευση να καθίσει κανείς στα περίφημα "Ισπανικά Σκαλοπάτια".

Η Πράγα, με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, δέχεται περισσότερους από 8 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Το Ντουμπρόβνικ, διάσημος προορισμός κρουαζιερόπλοιων, μπήκε στους τουριστικούς χάρτες μέσω του Game of Thrones, με 1,5 εκατομμύριο και πλέον επισκέπτες ετησίως.

Το Άμστερνταμ, όπου οι ενοχλημένοι ντόπιοι υποφέρουν από την κατάληψη των δρόμων τους από ορδές θορυβωδών τουριστών, αναμένεται να έχει 18 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος,

Η Βαρκελώνη, με 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, με 12 εκατ. επισκέπτες.

Η Λισαβόνα, με ένα εκατομμύριο κατοίκους, δέχεται τέσσερα με πέντε εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.

Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γεμάτες τουρίστες:

Ο κατάλογος με τις πιο πολυσύχναστες πόλεις-προορισμούς της Ευρώπης για το καλοκαίρι περιλαμβάνει επίσης:

Δουβλίνο, με 11 τουρίστες ανά κάτοικο.

Ταλίν, με 10 τουρίστες ανά κάτοικο.

Παρίσι, με εννέα τουρίστες ανά κάτοικο.

Αθήνα, με οκτώ τουρίστες ανά κάτοικο.

Μπριζ, Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη Βενετία όσον αφορά τους τουρίστες ανά κάτοικο.

Ρέικιαβικ, με 16 τουρίστες ανά κάτοικο, που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια με τα "εναλλακτικά" και μοναδικά τοπία του.

Οι τρεις προορισμοί με τη μεγαλύτερη εποχικότητα

Την ίδια στιγμή, οι πιο πολυσύχναστες χώρες για το καλοκαίρι, που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εποχικότητα (σύμφωνα με τις διεθνείς πτήσεις του περασμένου έτους), είναι οι εξής τρεις:

Ελλάδα: Με 287.070 διεθνείς πτήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση. Πρόκειται για εννεαπλάσια αύξηση τον Αύγουστο, τον πιο πολυσύχναστο μήνα, σε σύγκριση με τον πιο ήσυχο μήνα της χώρας, τον Φεβρουάριο.

Κροατία: Στη δεύτερη θέση, βλέπει πενταπλασιασμό των διεθνών πτήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με συνολικά πάνω από 55.150 εισερχόμενες πτήσεις τον Ιούλιο.

Αλβανία: Τρίτη, προσελκύοντας περισσότερες από 35.530 διεθνείς πτήσεις τον Ιούλιο, η Αλβανία παρουσιάζει πενταπλάσια πυκνότητα πτήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σύγκριση με την περίοδο εκτός αιχμής.



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia