Ζητούν 80.000 πολίτες από τρίτες χώρες για την κάλυψη θέσεων εργασίας στην φιλοξενία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά από το traveldailynews

ΞΕΕ και ΠΟΞ έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς την κυβέρνηση την «εισαγωγή» εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Όσο η τουριστική ανάκαμψη πλησιάζει τα προ-πανδημίας επίπεδα, τόσο διογκώνεται το πρόβλημα των θέσεων εργασίας. Την περσινή τουριστική σεζόν περίπου 60.000 θέσεις εργασίες έμειναν κενές, με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αναζητούν απεγνωσμένα προσωπικό.

Ενώ η καλοκαιρινή σεζόν βρίσκεται προ των πυλών, τουριστικοί φορείς και επιχειρηματίες κρούουν ήδη των κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα κατά το προχθεσινό Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), τέθηκε επί τάπητος η κάλυψη των εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως Μπαγκλαντές, Πακιστάν, αλλά και τα Βαλκάνια.

Ωστόσο η εν λόγω «λύση» αναμένεται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να ξεχυθούν από μέσα νέα εργασιακά προβλήματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, «η εισροή 80.000 μετακλητών το καλοκαίρι θα αλλοιώσει το τοπίο της εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων όσο και μισθών. Είναι προφανές ότι οι εργοδότες θα παρέχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές με περισσότερες ώρες δουλειάς στους αλλοδαπούς, προκαλώντας προβλήματα στον ανταγωνισμό. Επίσης αν οι παροχές και οι συνθήκες δουλειάς ήταν καλύτερες, οι θέσεις θα καλύπτονταν από 80.000 Έλληνες εργαζόμενους και το ποσοστό ανεργίας θα έπεφτε κάτω από το 10% και θα απελευθερώνονταν οι τριετίες».

Τελικά το ΑΣΕ, με ένσταση που υπέβαλε η ΓΣΕΕ, κρίθηκε αναρμόδιο να αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα, το οποίο παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εργασίας.

Η κοινή επιστολή ΞΕΕ – ΠΟΞ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς την κυβέρνηση την «εισαγωγή» εργαζομένων από το εξωτερικό -τρίτες χώρες-, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του Τουρισμού.

"Είναι γνωστό ότι ο τομέας του τουρισμού και ειδικά ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες συνιστούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία του και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Κατά το έτος 2021 οι ελλείψεις σε προσωπικό μόνο στα ξενοδοχεία ξεπέρασαν τις 53.000. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι αντίστοιχες ελλείψεις κατά το έτος 2022 ανήλθαν στις 60.000. Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους. Πρόκειται, δυστυχώς για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης".

Σχόλιο του marketing-tips

Για  άλλη μια φορά η βιομηχανία της φιλοξενίας βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και, αν δεν αλλάξουν στρατηγική, το πρόβλημα θα είναι όλο και πιο έντονο κάθε καλοκαίρι. Κάθε καλοκαίρι λοιπόν θα φέρνουν αλλοδαπούς, τους οποίους και φυσικά θα ξεζουμίζουν (όταν την ίδια στιγμή αρκετοί δικοί μας θα φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες αμοιβές); 

Αλήθεια, τι είδους αυθεντική ελληνική εμπειρία θα παρέχουν όλοι αυτοί στον επισκέπτη, που συχνά θέλει να ζήσει σαν ντόπιος; Ας εξετάσουν επιτέλους τους λόγους για τους οποίους οι νέοι απέχουν από τον κλάδο της φιλοξενίας και ας προτείνουν βιώσιμες λύσεις. 

Διαβάστε ακόμηΜετά αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia