Το slow tourism/travel είναι μια αναδυόμενη τουριστική τάση, η οποία λειτουργεί ως αντίδοτο σε ορισμένες από τις αρνητικές πτυχές του μαζικού τουρισμού. Ως μια κατηγορία του βιώσιμου τουρισμού, δίνει μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα, την εμπλοκή με τον τοπικό πολιτισμό και την πλήρη εκτίμηση των ταξιδιωτικών εμπειριών.
Τι είναι ο αργός τουρισμός;
Το slow tourism (αργός τουρισμός) είναι μια προσέγγιση του τουρισμού, η οποία παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση απέναντι στον μαζικό τουρισμό. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου κινήματος του βιώσιμου τουρισμού και μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχο με το κίνημα του "αργού φαγητού", το οποίο δίνει έμφαση στην απόλαυση των τοπικών τροφίμων και των παραδοσιακών συνταγών έναντι του γρήγορου φαγητού και της μαζικής κατανάλωσης.
Με αυτό το σκεπτικό, δίνει έμφαση στην ανακάλυψη του πολιτισμού, της ιστορίας και των χαρακτηριστικών της τοπικής περιοχής, αντί για τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού πλάνου και την προσπάθεια να χωρέσει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Εκτός από την έμφαση στην ουσιαστική και αυθεντική ενασχόληση με έναν ταξιδιωτικό προορισμό, το slow tourism προωθεί επίσης το ενδιαφέρον για το τοπικό περιβάλλον και τη βιωσιμότητα γενικότερα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ slow tourism και eco-tourism;
Αμφότεροι δίνουν μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας, ωστόσο έχουν ορισμένες διαφορές. Στην ουσία, ο αργός τουρισμός χαρακτηρίζεται κυρίως από τους τουρίστες που δίνουν προτεραιότητα σε λιγότερες, πιο ουσιαστικές εμπειρίες και εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην τοπική περιοχή, αποφεύγοντας να «δουν όσο περισσότερα αξιοθέατα/περιοχές γίνεται».
Ταξιδεύω «αργά», λοιπόν, σημαίνει μένω περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος και διαθέτω τις μέρες μου για να γνωρίσω καλύτερα τον τόπο, τη γειτονιά, τους ντόπιους.
Αντίθετα, ο οικολογικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που προωθεί υπεύθυνα ταξίδια σε φυσικές περιοχές, με έμφαση στη στήριξη των ντόπιων κατοίκων και επιχειρήσεων, στον εμπλουτισμό της τοπικής περιοχής και στον περιορισμό των «ζημιών» που προκαλεί η τουριστική βιομηχανία.
Γιατί είναι σημαντικός ο αργός τουρισμός;
Ο αργός τουρισμός είναι μια από τις αναδυόμενες τάσεις του τουρισμού, που θα μπορούσε να συμβάλει στο να καταστεί η τουριστική βιομηχανία πιο βιώσιμη τα επόμενα χρόνια. Παρέχει ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για την απόλαυση ταξιδιωτικών εμπειριών.
Για τους ταξιδιώτες, τα αργά ταξίδια παρέχουν επίσης πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δέσμευσης με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται, περισσότερες ευκαιρίες για αναστοχασμό και περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες. Από πολλές απόψεις, τα αργά ταξίδια μπορούν να θεωρηθούν ως πιθανό αντίδοτο σε ορισμένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά του μαζικού τουρισμού.
Ποια είναι τα οφέλη του αργού τουρισμού;
Εκτός από το να προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο στους τουρίστες να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, υπάρχουν δύο κύριοι τομείς στους οποίους ο αργός τουρισμός είναι επωφελής για τους τουριστικούς προορισμούς και για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.
Περιβαλλοντικά οφέλη
Πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τον μαζικό τουρισμό επικεντρώνονται γύρω από περιβαλλοντικές ανησυχίες. Για παράδειγμα, η εισροή τουριστών σε μια περιοχή θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όσον αφορά τα απόβλητα και τη χρήση των φυσικών πόρων. Φυσικά, η συσσώρευση αυτοκινήτων και οι υπηρεσίες που παρέχονται από την αεροπορική βιομηχανία δημιουργούν επίσης ρύπανση.
Ο αργός τουρισμός στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ταξιδιωτών επιβραδύνοντας την όλη εμπειρία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας τουρίστας χρησιμοποιεί το τρένο για να φτάσει στον προορισμό του, αντί να βασίζεται στην ταχύτητα των αεροπλάνων. Σημαίνει επίσης ότι ξοδεύει περισσότερο χρόνο για να απολαύσει κάθε δραστηριότητα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τα τοπικά ταξίδια.
Πολιτιστικά οφέλη
Ένα θεμελιώδες μέρος της έννοιας του αργού τουρισμού περιλαμβάνει την επιβράδυνση και την απόλαυση μιας περιοχής για όσα έχει να προσφέρει. Αυτό μπορεί να επιφέρει μια σειρά από σημαντικά πολιτιστικά οφέλη για την περιοχή (αλλά και τους ντόπιους), επειδή σημαίνει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών, απευθυνόμενες σε πιο «συνειδητοποιημένους» επισκέπτες.
Κατηγορίες τουριστών που υιοθετούν το slow travel
Υπέρμαχοι του slow tourism θα μπορούσαν να θεωρηθούν όσοι ταξιδεύουν για θρησκευτικούς λόγους, οι backpackers (συνήθως αναζητούν την περιπέτεια, την αυτογνωσία και τις ουσιαστικές εμπειρίες), οι λάτρεις της πεζοπορίας, της γαστρονομίας (δίνουν έμφαση στα αυθεντικά και παραδοσιακά φαγητά, που παρασκευάζονται με τη χρήση τοπικών συστατικών), καθώς και του ποδηλάτου (είτε φτάσουν στον προορισμό τους με ποδήλατο είτε νοικιάζουν ποδήλατο ενώ βρίσκονται εκεί).
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι προορισμοί, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, απευθύνονται σε αυτό το τμήμα της αγοράς, αν και προτάσεις slow travelling υπάρχουν σε κάθε μέρος, σε κάθε χώρα και σε κάθε προορισμό (π.χ. αρκετά νησιά μας θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε αυτή την αγορά).
Διαβάστε ακόμα: Βιώσιμος τουρισμός. Τι είναι και γιατί είναι της μοδός...