Βιωσιμότητα. Μπορεί ένα μικρό ξενοδοχείο να ανταγωνιστεί μεγαλύτερα;

Όλοι γνωρίζουν σήμερα τη σημασία της βιωσιμότητας στον τουρισμό, όχι μόνο στον περιβαλλοντικό τομέα, αλλά και στον κοινωνικό και οικονομικό.

Ένα βιώσιμο ξενοδοχείο είναι αυτό που αξιοποιεί τους πόρους του περιβάλλοντός του, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και επιβαρύνει το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ παράλληλα είναι κερδοφόρο. 

Το τέλειο βιώσιμο ξενοδοχείο δεν υπάρχει. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα θα δημιουργεί πάντα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τα ξενοδοχεία πρέπει να προσπαθούν να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο και να συμβάλλουν στην κοινωνία, να σέβονται το περιβάλλον, την τοπική πανίδα και χλωρίδα όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσα πάντα στα όρια της κερδοφορίας.

Διαβάστε ακόμα: Αστυπάλαια. Παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο για τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που οι μεγάλες αλυσίδες έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν και να τις ανταγωνιστούν σε αυτό το θέμα. Η έλλειψη πόρων, χρόνου ή η ύπαρξη ανεπαρκώς καταρτισμένου προσωπικού σημαίνει ότι τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα όταν πρόκειται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που απαιτεί ο κλάδος. 

Υπάρχουν όμως πολλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που ήδη εφαρμόζονται και δεν έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην επιχείρηση. Μακροπρόθεσμα, το ξενοδοχείο θα εξοικονομήσει πόρους, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στον πλούτο και την καλή υγεία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ αυτών των μέτρων μπορούμε να αναφέρουμε συνολικά 18 που είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν στην πράξη:

1.- Χρήση τοπικών και εποχιακών τροφίμων στην προετοιμασία του μενού. Μια σημαντική πτυχή θα ήταν η ενημέρωση του πελάτη σχετικά με αυτό. Κάντε την εμπειρία του ξενοδοχείου πιο αυθεντική και τοπική, ενημερώνοντάς τον για την προέλευση των πρώτων υλών σας.

2.- Προώθηση τοπικών επιχειρήσεων. Ενημερώστε τους πελάτες για άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή, είτε πρόκειται για παραδοσιακές τέχνες, είτε για γαστρονομία, είτε για ξεναγήσεις που γίνονται από ειδικούς τοπικούς ξεναγούς. Αυτό δημιουργεί πλούτο στην περιοχή και ωφελεί το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο.

3.- Αγοράστε προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, όποτε είναι δυνατόν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την περιττή συσκευασία και τη δημιουργία περισσότερων αποβλήτων.

4.- Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων. Συνεργαστείτε με τοπικούς φορείς που προσφέρουν γεύματα σε άπορους ή/και να παρέχετε αυτά τα πλεονάζοντα τρόφιμα στον τοπικό πληθυσμό σε μειωμένη τιμή.

5.- Φυτέψτε αυτοφυή δέντρα: δημιουργούν σκιά και απορροφούν το CO2.

6.- Ενημερώστε για την τοπική πανίδα, για να δημιουργήσετε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό προς αυτήν.

7.- Προωθήστε τις δραστηριότητες στη φύση. Προχωρήστε σε συμφωνίες με εταιρείες που προσφέρουν δραστηριότητες ή/και περιηγήσεις στη φύση.

8.- Ενημερώστε, ακόμα και πριν την άφιξη τους, για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς ή την ενοικίαση ποδηλάτων. 

9.- Ανακυκλώστε και διαχωρίστε. Δημιουργήστε διαφορετικά σημεία ανακύκλωσης εντός του ξενοδοχείου. Όχι μόνο για τους πελάτες, αλλά και για το προσωπικό. 

10.- Εξοικονομήστε χαρτί: Χρησιμοποιήστε ψηφιακή εσωτερική επικοινωνία, καθώς και ψηφιακά τιμολόγια. 

11.- Χρήση φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης: Ο λάμπες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής -περίπου 5.000 ώρες- και χαμηλότερο κόστος συντήρησης, εξοικονομώντας πολύ περισσότερη ενέργεια.

12.- Εκπονήστε προληπτική συντήρηση. Π.χ. προκειμένου να αποφύγετε τυχόν διαρροές νερού.

13.- Χρησιμοποιήστε φίλτρα νερού για τις βρύσες: Βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού και κεφαλαίων.

14.- Εγκαταστήστε καζανάκια διπλής ροής. 

15.- Καταργήστε τα πλαστικά μιας χρήσης. Ο όγκος των μίνι πλαστικών μπουκαλιών που σπαταλούνται και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση είναι τεράστιος. Η χρήση dispensers στο ντους όσο και στο νιπτήρα είναι μια λύση.

16.- Ευαισθητοποιήστε τους επισκέπτες σας. Παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τις πράσινες πολιτικές σας (επιστρατεύστε ποσοτικά δεδομένα). 

17.- Εγκαινιάστε πρόγραμμα κινήτρων: Ενθαρρύνετε την επαναχρησιμοποίηση των πετσετών ή τον μη καθημερινό καθαρισμό των δωματίων, εάν δεν είναι απαραίτητος (π.χ. δωρεάν ποτό στο μπαρ).

18.- Εκπαιδεύστε-ευαισθητοποιήστε το προσωπικό. Επενδύστε στην εκπαίδευσή του στους τομείς της αειφορίας και της τεχνολογίας. Ενεργοποιήστε τη συμμετοχή του. Ζητήστε ιδέες, επιβραβεύστε το.

Διαβάστε ακόμα: Βιώσιμος τουρισμός. Τι είναι και γιατί είναι της μοδός...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia