Παλαιότερα κυκλοφορούσε ο αστικός μύθος για έναν Άραβα, ο οποίος σε μια προσπάθεια να πείσει τα φαρμακεία να εμπορευτούν το φάρμακό του, έβαζε δικούς του ανθρώπους να πηγαίνουν και να το ζητούν.
Κάτι ανάλογο έπραξε πρόσφατα ένας Βρετανός συγγραφέας σε μια προσπάθεια να τονώσει τις πωλήσεις του βιβλίου του. Γνωρίζοντας ότι μία καλή θέση του βιβλίου στις λίστες των best-sellers αποτελεί το διαβατήριο για την επίτευξη επιπλέον πωλήσεων (ο μιμητισμός σε όλο του το μεγαλείο), έσπευσε να αγοράσει ο ίδιος τα βιβλία του ώστε να εμφανιστεί στην πολυπόθητη πρώτη δεκάδα της λίστας των Sunday Times.
Κάπως έτσι, αγοράζοντας ο ίδιος 400 βιβλία του (τα οποία του κόστισαν 4.000 ευρώ), ο Mark Dawson ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα στο Νο 8 της λίστας (από Νο. 13, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα – έχοντας πουλήσει 1.300 αντίτυπα) των Sunday Times με το θρίλερ «The Cleaner».
Όπως ισχυρίστηκε σε ένα podcast, σκέφτηκε να αγοράσει αρκετά αντίτυπα του βιβλίου του και να τα πουλήσει σε αναγνώστες εκτός Βρετανίας, κυρίως σε Αμερική και Αυστραλία. «Θέλαμε να φτάσουμε στο Top 10... προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπους για να γίνει και να προσμετρηθεί στις πωλήσεις για τη λίστα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Διερευνώντας την αγορά, διαπίστωσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να πουλήσει γύρω στα 400 βιβλία.
Αυτή η κίνηση του Βρετανού
συγγραφέα προκάλεσε την μήνιν αρκετών συναδέλφων του, που μίλησαν για στημένο
παιχνίδι και αθέμιτο ανταγωνισμό – στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που έχουν
ως αντικείμενο να «συνδράμουν» τις πωλήσεις συγκεκριμένων βιβλίων. Πάντως, μετά
από τον ντόρο που δημιουργήθηκε, το βιβλίο του Dawson εξήλθε
εντέλει από την πρώτη δεκάδα.