Η ιστορία του Hondos Center...


Αθήνα, 1967. Το εκρηκτικό κλίμα που συνέθεσαν συνωμοσίες, σκευωρίες, αποστασίες, περιπλοκές στο Κυπριακό, έντονα πολιτικά πάθη, κομματικές αντεγκλήσεις -κυρίως μεταξύ της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου- και εν μέσω όλων το παλάτι και οι αυλικοί ώθησε -αν όχι προκάλεσε έως ένα βαθμό- στο νέο πολιτικό μετασχηματισμό: στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Η Ελλάς των «Ελλήνων Χριστιανών» ήταν πλέον μια πραγματικότητα.

omonoia-hondos-center

Σε μια εποχή λοιπόν όπου ο επιχειρηματικός κόσμος τηρούσε στάση «γεμάτην αμφιβολίας, δισταγμούς και εφεκτικότητα», μια στάση που οδήγησε στην «απροθυμία βιομηχανικών επενδύσεων και καθυστέρησις της οικονομικής ανάπτυξις του τόπου», πέντε φτωχά αλλά δαιμόνια αδέρφια από τα Άγραφα ανοίγουν, παραμονές Χριστουγέννων του 1967, το πρώτο τους κατάστημα, μια «αποθήκη καλλυντικών», ακριβώς απέναντι από το περίπτερο της οδού Ομήρου. Ήταν η αρχή για μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία, για «ένα υπέροχο ταξίδι ομορφιάς».
Πριν μισό περίπου αιώνα, τα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας του Σωτήρη Χόντου, με ένα δισάκι στον ώμο και τις ευχές των συγχωριανών τους, εγκαταλείπουν τις Μίκρες των Αγράφων (τα σημερινά Χοντέικα) με προορισμό την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα, τα πέντε αδέρφια, οι Νίκος, Γιώργος, Αργύρης, Γιάννης και Κώστας Χόντος, δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν ότι έχουν κλίση στο εμπόριο.
Ξεκινούν ως πλασιέ σαπουνιών, αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών της εποχής, τα οποία διαθέτουν στους υπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδος και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών. Αργότερα, «αναβαθμίζονται» καθώς αναλαμβάνουν τη λειτουργία ενός περιπτέρου επί της οδού Ομήρου.
Τα χρόνια εκείνα ήταν τόσο δύσκολα, που ένα από τα αδέρφια, ο Γιώργος Χόντος, αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του –προσωρινά, όπως αποδείχθηκε- στη Γερμανία. Ωστόσο, οι διορατικότητα των υπολοίπων αδερφών θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής και ουσιαστικά να βάλουν τα θεμέλια για την κατάκτηση της κορυφής. Πράγματι, εν έτει 1967, με τις όποιες οικονομίες τους καταφέρνουν να ανοίξουν το πρώτο τους κατάστημα ακριβώς απέναντι από το περίπτερο της Ομήρου.
Το κατάστημα αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο κατάστημα. Οι αδερφοί Χόντου, που έχουν πιάσει το σφυγμό της αγοράς, κατανοούν τις οικονομικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα και ιδιαίτερα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελληνίδων για την προσωπική τους φροντίδα. Απευθυνόμενοι λοιπόν στη γυναικεία φιλαρέσκεια της Ελληνίδας, που πλέον δέχεται έντονες επιρροές από το εξωτερικό, δημιουργούν ένα κατάστημα αποκλειστικά για -τις παραμελημένες έως τότε- γυναίκες.
Η επιτυχία είναι άμεση, καθώς οι Ελληνίδες βρίσκουν στο κατάστημα της Ομήρου το «σύμμαχό» τους στη γυναικεία περιποίηση. Με σλόγκαν το «του κόσμου τα καλλυντικά, πάντα πιο φθηνά» και με σκληρή προσωπική δουλειά και συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, οι αφοί Χόντου καταφέρνουν να ανοίξουν το ένα κατάστημα μετά από το άλλο και να γιγαντώσουν την εταιρεία, που σήμερα αριθμεί 60 καταστήματα και απασχολεί 3.000 εργαζομένους.
Σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας ήταν και η απόφαση της επέκτασης μέσω franchise, χάρη στην οποία η επωνυμία Hondos Center θα αποκτούσε ευρεία αναγνωρισιμότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο franchise, όντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς, εσωρούχων, επώνυμης ένδυσης και αξεσουάρ στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ένα βήμα πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, οι αφοί Χόντου παίρνουν την απόφαση να διευρύνουν την προϊοντική τους γκάμα ώστε να προσελκύσουν και άλλα τμήματα της αγοράς. Ως εκ τούτου, στα καταστήματα Hondos Center αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού, αξεσουάρ για τη γυναίκα, τον άνδρα και το παιδί αλλά και επώνυμα ρολόγια και κοσμήματα.

Παρά την επιτυχία τους, τα πέντε αδέρφια (ο Γιώργος Χόντος αποχώρησε από το σχήμα το 2004 και δημιούργησε ανταγωνιστική εταιρεία) παρέμειναν απλά και προσιτά, διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις τόσο με το προσωπικό τους, το οποίο αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά, όσο και με τους προμηθευτές τους, με τους οποίους οι σχέσεις διέπονται από επαγγελματισμό. Διατηρούν επίσης πολύ καλές σχέσεις με μία σειρά επιχειρηματιών κυρίως από τον χώρο των καλλυντικών και της βιομηχανίας, όμως πολύ σπάνια μέλη της οικογενείας Χόντου θα παρευρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή πάρτι της εγχώριας show business.
Σπάνιες είναι και οι συνεντεύξεις που έχει δώσει ποτέ η οικογένεια, διακατεχόμενη από μια αποστροφή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εν γένει τον Τύπο. Ως εκ τούτου, ελάχιστα πράγματα είναι σήμερα γνωστά για την οικογένεια Χόντου. Όπως ότι φημίζεται για την πατριωτισμό της, με τις ελληνικές σημαίες να κοσμούν τα καταστήματα της αλυσίδας και με τη φωτογραφία των Αγράφων να μην απουσιάζει από τα γραφεία τους.
Η οικογένεια φημίζεται επίσης για την πίστη της στο Θεό αλλά και την φιλανθρωπική της δράση. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Ευρυτανίας τα αδέρφια Χόντου θεωρούνται ήρωες, καθώς οι υποτροφίες, τα έργα, το κοινωνικό έργο και το διαρκές ενδιαφέρον τους για τα τοπικά δρώμενα είναι αξιοσημείωτα.
Σήμερα, τα καταστήματα Hondos Center (η εταιρεία μετράει 74 καταστήματα και απασχολεί 6.000 άτομα), που έχουν ταυτιστεί όσο κανείς άλλος στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή με έννοιες όπως η ομορφιά το στυλ και η μόδα, εξακολουθούν να ελέγχονται από την οικογένεια (ο Γιάννης Χόντος «έφυγε» προ ημερών, σε ηλικία 67 ετών) με πολλά όμως από τα παιδιά τους να ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία της επιχείρησης, καθώς φαίνεται ότι μετά από μισό αιώνα στις επάλξεις έχει έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου για τη μετάβαση στη δεύτερη γενιά.

Πηγή: παλαιότερη συνέντευξη της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της εταιρείας στο marketing-tips

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia