Μέχρι
το 1990 τα McDonald’s χρησιμοποιούσαν
βόειο λίπος για την παρασκευή της ''ναυαρχίδας τους΄΄, της τηγανιτής πατάτας. To λίπος αυτό
είχε δύο βασικά πλεονεκτήματα: ήταν φθηνό και προσέδιδε στις τηγανιτές πατάτες
μία ακαταμάχητη γεύση.
Τότε,
μετά από μία επιθετική εκστρατεία ενός εύπορου πρώην πελάτη τους, του Phil Sokolov, ο οποίος αφού επέζησε,
μόλις στα 43 του χρόνια, μιας καρδιακής προσβολής επιδόθηκε σε έναν αγώνα
ενάντια στην ανθυγιεινή διατροφή.
Ο Sokolov ξόδεψε τρία εκατομμύρια δολάρια
για να περάσει το μήνυμα του και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, μέσα από
ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε εφημερίδες.
Εντέλει, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, το 1990 τα McDonald’s υπαναχώρησαν
και αντικατέστησαν το βόειο λίπος με 100% φυτικό λάδι, με αποτέλεσμα οι
τηγανιτές πατάτες τους πλέον να έχουν 45% λιγότερο λίπος αλλά και να απολέσουν
ένα σημαντικό μέρος από τη νοστιμιά τους,
απογοητεύοντας τους θαυμαστές τους.