Η πίτσα ως ασπίδα ενάντια... στον καρκίνο του οισοφάγου


Η πίτσα θεωρείται παρεξηγημένη τροφή και μπορεί υπό προϋποθέσεις (όταν δεν έχει χοντρή ζύμη και δεν είναι πλούσια σε λίπη, αλάτι και θερμίδες), να είναι μια υγιεινή επιλογή αλλά και να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Ιταλοί ερευνητές του Κέντρου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, οι οποίοι διατείνονται ότι καταναλώνοντας μία ή δύο πίτσες την εβδομάδα μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου…

Στην έρευνα που έγινε πριν λίγα χρόνια και δημοσιεύτηκε από έγκριτες εφημερίδες, με τη συμμετοχή 8.000 Ιταλών, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έτρωγαν πίτσα τακτικά είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του οισοφάγου, 34% καρκίνο του στόματος, ενώ ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου περιοριζόταν κατά 26%.

Αν τώρα αναρωτιέστε που οφείλει η πίτσα αυτή την φημολογούμενη αντικαρκινική της δράση, η απάντηση, πάντα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κυρίως στη σάλτσα ντομάτας (που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ουσία που έχει συσχετιστεί με τη μείωση κινδύνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου) και δευτερευόντως στη ρίγανη (διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες, σκοτώνει πολλά μικρόβια, που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση).

Οι επικριτές ωστόσο, που επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν μπορεί να απομονώσει την κατανάλωση πίτσας και να την αποδώσει ως τον κύριο λόγο περιορισμού εμφάνισης του καρκίνου, μιλούν για ένα επικοινωνιακό κόλπο, προκειμένου να τονωθούν οι πωλήσεις της βιομηχανίας πίτσας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia